Toggle Navigation

 

Beli sos sa lešnikom

Osušeni plod lešnika ima visoku energetsku, ali i hranljivu vrednost, jer u 100 g suvog lešnika ima oko 700 kcal i velike količine vitamina E i dobrih masnoća. Prema piramidi pravilne ishrane, lešnik se zbog svojih kvaliteta i hranljive vrednosti nalazi u grupi mesa i zamena za meso.

Priprema

U dublju činiju sipati jogurt.

Dodati kiselu pavlaku, mleveni lešnik, prženi susam, začiniti dodatakom za jelo, iseckanom ljutom papričicom i posuti seckanim vlašcem.

Promešati sos i servirati u sosijeru.

Beli sos sa lešnikom servirajte uz jela od pečenog mesa ili mesa sa roštilja.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 130 kcal

Natrijum - 84 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 47 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 65 kcal

Natrijum - 42 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 23.5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 ml jogurta
    • 100 g kisele pavlake
    • 60 g prženog usitnjenog lešnika
    • 10 g prženog susama
    • vlašac
    • dodatak jelu
    • ljute crvene paprike