Toggle Navigation

 

Aromatični bataci sa anisom (komoračem)

Anis ili komorač je mediteranska začinska biljka izuzetno prijatnog mirisa. Za kulinarsku pripremu potrebno je nožem odrezati stabljike i dno lukovice, odstraniti spoljašnje listove lukovice pa kratko isprati. Listovi se mogu iskoristiti za dekoraciju jela dok se stabljika može dodati prilikom kuvanja supe.

Priprema

Batake začiniti, poređati u tepsiju i preliti sokom od limuna. Krompir i anis iseći na komade i dodati u posudu sa batacima. Začiniti, preliti maslinovim uljem, belim vinom i bujonom. Staviti u zagrejanu rernu na 180*C i peći oko 40 minuta. Izvaditi tepsiju iz rerne, dodati čeri paradajz i masline. Vratiti još 7-8 minuta u rernu da se zapeče. Servirati na tanjir i poslužiti uz crni hleb.
Prilikom pripreme jela, uvek kada ste u mogućnosti prednost dajte svežim nad suvim začinima. Tim pre što začine danas možete nabaviti i u saksijama i imati ih cele godine na raspolaganju
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 470 g

Energetska vrednost porcije - 500 kcal

Natrijum - 890 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 100 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 235 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 445 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 50 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećih bataka
    • sok od jednog limuna
    • ruzmarin
    • bosiljak
    • menta
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 400 g krompira
    • 200 g anisa
    • 100 g zelenih maslina
    • 200 g čeri paradajza
    • 100 ml belog vina
    • 100 ml bujona
    • 200 g crnog hleba