Toggle Navigation

 

Bataci sa crvenom salatom

Crveni luk se ubraja među najstarije lekovite biljke. Poznat je kao prirodni antibiotik i antipiretik. Osnovu biološke vrednosti čine minerali i vitamini. Prilikom ispitivanja ekstrakata 10 vrsta oguljenog, svežeg crvenog luka, pokazalo se da one vrste koje imaju najjači ukus imaju i najjaču ukupnu antioksidativnu aktivnost.

Priprema

Batake začiniti, poređati u tepsiju i ostaviti malo da odstoje. Od meda, suncokretovog ulja i iseckanog svežeg bosiljka napraviti preliv, pa preliti batak i peći u rerni zagrejanoj na 200°C, oko 30 minuta. Paradajz iseći na kriške, papriku i luk na kolutove i sitno iseckati peršunovo lišće. Staviti povrće u činiju, preliti mešavinom maslinovog ulja,vinskog sirćeta i senfa, promešati i napraviti salatu. Servirati pečene batake sa crvenom salatom i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 420 kcal

Natrijum - 372 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 52 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 32 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Natrijum - 186 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 8 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Sastojci

    • 600 g pilećih bataka
    • 2 kašike suncokretovog ulja
    • 2 kašike meda
    • svež bosiljak
    • so
    • biber
    • 500 g paradajza
    • 150 g paprike
    • 150 g crvenog luka
    • peršunov list
    • 30 ml vinskog sirćeta
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 20 g senfa