Toggle Navigation

 

Bataci sa maslinama i šampinjonima

Masline su plodovi zimzelenog drveta koje raste u mediteranskom području. Prva stabla maslina su kultivisana još u preistorijsko doba, 4000 godina pre Hrista na području srednje Azije. Plodovi maslina su mesnati, sa puno ulja, a iznutra su semenke u kojima takođe ima ulja, ali slabijeg kvaliteta.

Priprema

Batake oprati, osušiti i začiniti. Na delu ulja zapeći začinjene batake sa svih strana. Dodati masline, naliti bujonom i kuvati na laganoj vatri dok meso ne omekša. Pri kraju kuvanja dodati konjak. Na preostalom ulju i puteru izdinstati šampinjone. Dodati susam i naseckan peršunov list. Servirati batake sa maslinama uz šampinjone sa susamom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 600 kcal

Natrijum - 1208 mg

Masti - 39 g

Masti (%) - 64 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 128 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 11 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 604 mg

Masti - 19.5 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 64 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 5.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećih bataka
    • so,
    • biber
    • 500 g sitnijih šampinjona
    • 40 g proprženog susama
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 10 g putera
    • 200 ml bujona
    • 200 g maslina
    • 50 ml konjaka