Toggle Navigation

 

Brokoli na baštovanski način

Brokoli je veoma bogat složenim fitohemikalijama, a sadrži i oligoelemente kalcijum, gvožđe, magnezijum i u značajnim količinama sumpor, odgovoran za karakterističan miris koji se oseti tokom njegovog pripremanja.

Priprema

Brokoli kratko obariti u blago posoljenoj, kipućoj vodi. Rastopiti puter u tiganju i sotirati mladi luk i šargarepu isečenu na štapiće. Dodati brokoli, isečen beli luk i paradajz isečen na kriške. Začiniti po ukusu, preliti jogurtom i kratko prokuvati. Servirati povrće na tanjir, posuti narendanim feta sirom i dekorisati peršunom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 500 g

Energetska vrednost porcije - 350 kcal

Natrijum - 260 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 13 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 79 g

Ugljeni hidrati (%) - 67 %

Vlakna - 500 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Natrijum - 130 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 8 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 6.5 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Ugljeni hidrati - 39.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 33.5 %

Vlakna - 250 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 komad brokolija
    • 100 g šargarepe
    • 20 g putera
    • 2 cena belog luka
    • so
    • biber
    • 100 g paradajza
    • 50 g feta sira
    • vezica peršuna
    • 400 g integralnog hleba
    • 200 ml obranog jogurta