Toggle Navigation

 

Crni rižoto sa sipom

Sipu u dobro opremljenim marektima možete nabaviti već očišćenu dok se mastilo može kupiti posebno. Ako nabavite neočišćenu sipu, zarežite je po leđima i izvadite kost a glavu oprezno zarežite i iščupajte zajedno sa iznutricom. Iznutricu odrežite od glave. Na dnu se nalazi kesica sa mastilom koju treba oprezno odrezati, pazivši da se ne razlije.

Priprema

Na zagrejanom ulju kratko propržiti obarenu i iseckanu sipu, preliti amaretom i flambirati. Dodati obaren pirinač, posoliti, pobiberiti i na kraju dodati sipino mastilo. Promešati rižoto i servirati na tanjir. Dekorisati crni rižoto čeri paradajzom i poslužiti.

Veoma cenjeni specijalitet koji svakako zaslužuje pažnju. Ipak, osobe sklone alergijama trebalo bi da budu pažljive jer morski plodovi spadaju u grupu namirnica koja relativno često dovode do alergijskih reakcija.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 350 g

Energetska vrednost porcije - 400 kcal

Natrijum - 850 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 140 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 425 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 9.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 70 mg

Belančevine - 12.5 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g barenog pirinča
    • 500 g barene sipe
    • 200 g čeri paradajza
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 80 ml amareta
    • 40 g sipinog mastila
    • so
    • biber