Toggle Navigation

 

Salata od sipe (posno)

Sipe gotovo isključivo žive u Mediteranu i morima istočne Azije. U kulinarstvu se mnogo više cene manji primerci jer su velike sipe žilavije. Očišćene i zamrznute ih možete nabaviti u dobro snabdevenim supermarketima.

Plativoo
Priprema

Posebno obariti sipu i krompir. Prohladiti, a zatim i kuvanu sipu i krompir iseći na kockice i staviti u dublju činiju.

Iseći papriku, beli luk i peršun, dodati u činiju, začiniti i promešati.

Salatu preliti maslinovim uljem i poslužiti za doručak uz sok od grejpfruta.

 

Pravi mediteranski obrok, bogat belančevinama i nezasićenim masnim kiselinama, za koje se zna da imaju pozitivan efekat na zdravlje srca i krvnih sudova. Pogodan je za ishranu svih članova porodice.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 500 g

Energetska vrednost porcije - 440 kcal

Natrijum - 830 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 196 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 415 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 98 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 22.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 700 g sipe
    • 500 g krompira
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • peršunov list
    • so
    • biber
    • 2 cena belog luka
    • 800 ml soka od grejpfruta
    • 150 g crvene paprike