Toggle Navigation

 

Crveni ćureći pilav

Izbor belog pilećeg ili ćurećeg mesa za odrasle je zdravstveno najprihvatljiviji izbor zbog malog sadržaja masti, ukoliko se ne upotrebljava kožica. Međutim, unos ćurećeg mesa treba da ograniče osobe koje boluju od gihta i određene vrste bubrežnih kamenaca jer ćuretina ima visoku koncentraciju purina

Plativoo
Priprema

Na ulju propržiti na kocke iseckanu ćuretinu, dodati šampinjone isečene na četvrtine i usitnjen beli luk. Preliti sokom od paradajza, dodati bareni pirinač, začiniti i promešati. Pilav servirati na tanjir i poslužiti uz crni hleb.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 525 kcal

Natrijum - 710 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 81 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 53 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 262.5 kcal

Natrijum - 355 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 40.5 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 26.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g ćurećeg belog mesa
    • 400 g barenog pirinča
    • 200 g šampinjona
    • 2 kašike ulja
    • biber
    • dodatak jelu
    • 2 cena belog luka
    • 300 ml soka od paradajza
    • 200 g crnog hleba