Toggle Navigation

 

Ćufte u plavom patlidžanu

Kada birate plavi patlidžan, birajte plodove koji imaju peteljku jasno zelene boje. Da bi ste testirali svežinu patlidžana, nežno pritisnite koru palcem. Ukoliko se kora nakon pritiska elastično vrati, patlidžan je svež, dok ukoliko udubljenje ostane, verovatno je ubran nekoliko dana ranije. Izbegavajte plodove koji su zaštićeni voskom.

Plativoo
Priprema

Patlidžan ispeći u rerni. Kad se patlidžan ohladi, oljuštiti ga i samleti, zatim ga posoliti, pobiberiti i dodati usitnjen beli luk. Iseckati crni luk i prodinstati ga. Krišku starog hleba umočiti u mleko i iscediti, pa sjediniti mleveno meso, crni luk i stari hleb, te dodati 1 jaje, so, biber i iseckan peršunov list. Sve sastojke dobro promešati i napraviti loptice. Podmazati vatrostalnu posudu pa u nju izručiti polovinu samlevenog patlidžana, preko staviti ćufte, pa na kraju ostatak patlidžana. Izmutiti 2 jajeta i mleko, preliti patlidžan i peći u rerni zagrejanoj na 180*C oko pola sata. Servirati ćufte u plavom patlidžanu, dekorisati i poslužiti toplo uz krišku integralnog hleba.
Sveže mleveno meso je lako kvarljiva namirnica i zato je treba upotrebiti u roku od 24 časa, a duboko zamrznuto čuvati najduže 2 meseca. Prženo mleveno meso u frižideru se može čuvati do 2 dana, a duboko zamrznuto 3-4 meseca.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 570 g

Energetska vrednost porcije - 570 kcal

Natrijum - 750 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 260 mg

Belančevine - 44 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 70 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 16 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 285 g

Energetska vrednost porcije - 285 kcal

Natrijum - 375 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 130 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Vlakna - 8 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 kg plavog patlidžana
    • 2 cena belog luka
    • 500 g mlevenog junećeg mesa
    • 150 g crnog luka
    • 1 kriška starog hleba
    • 3 jaja
    • 150 ml mleka
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • 300 g integralnog hleba