Toggle Navigation

 

Ćureća pasta

Dimljena slanina, neutralna pavlaka i parmezan su glavni izvori zasićenih masti, kojih u ovom obroku ima duplo više od dozvoljenih vrednosti za zdrave osobe, i skoro tri puta više od vrednosti dozvoljenih za osobe sa srčanim bolestima, dijabetesom ili povišenim masnoćama u krvi.

Priprema

Na maslinovom ulju ispržiti ćuretinu isečenu na kocke, a zatim dodati dimljenu slaninu isečenu na rezance. Staviti meso u prethodno obarenu testeninu, začiniti, promešati i preliti neutralnom pavlakom. Jelo krčkati oko 5 minuta dok ne provri. Ćureću pastu servirati na tanjir, posuti parmezanom i poslužiti toplu.

Sveže ćureće meso se čuva u najhladnijem delu frižidera, najduže dva dana dok se kuvano ili pečeno meso može čuvati do četiri dana. Ako koristite zamrznutu ćuretinu, odmrzavajte je u frižideru a ne na sobnoj temperaturi jer je meso peradi vrlo osetljivo na toplotu što povećava šanse da se pokvari.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 330 g

Energetska vrednost porcije - 660 kcal

Natrijum - 1180 mg

Masti - 41 g

Masti (%) - 56 %

Zasićene masti - 15 g

Holesterol - 110 mg

Belančevine - 42 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 165 g

Energetska vrednost porcije - 330 kcal

Natrijum - 590 mg

Masti - 20.5 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 7.5 g

Holesterol - 55 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 14.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 9 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 450 g ćurećeg belog mesa
    • 100 g dimljene slanine
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 500 g barene testenine
    • 200 ml neutralne pavlake za kuvanje
    • 50 g sira parmezana
    • so
    • biber