Toggle Navigation

 

Šareni ćureći zalogaji

Spanać je najbolje kuvati u kipućoj vodi 5 minuta, zatim ga ocediti i ohladiti pod mlazom tekuće vode. Tako oceđenog najbolje je staviti ga u staklenu ili porculansku posudu jer će u metalnoj oksidirati. Nakon kuvanja spanać ima čak 8 puta manju zapreminu od one koju je imao u svežem stanju

Priprema

Ćureće meso izlupati tučkom za meso, posoliti, pobiberiti i začiniti karijem. Na istanjenu šniclu dodati spanać, trapist i šunku i urolati meso. Rolnicu obložiti slaninom i uviti u foliju. Krompir iseći na četvrtine i izmešati sa crvenom mlevenom paprikom. U podmazanu tepsiju staviti pripremljeno meso i okolo poređati krompir. Peći u rerni na 180 stepeni, 40 minuta. Servirati uz ražani hleb.

 

Ovaj obrok sadrži veću količinu kako ukupnih, tako i zasićenih masti u odnosu na preporučeni dnevni unos, te se stoga svim osobama koje vode računa o unosu masti prepuručuje da prilagode količinu slanine, trapista i šunke u receptu, u skladu sa preporukama koje su dobili od svog lekara.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 690 kcal

Natrijum - 1420 mg

Masti - 30 g

Masti (%) - 39 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 138 mg

Belančevine - 54 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 345 kcal

Natrijum - 710 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 19.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 69 mg

Belančevine - 27 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g ćurećeg belog mesa
    • 120 g slanine
    • 50 g trapista
    • 80 g šunke
    • 100 g spanaća
    • 600 g krompira
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • dodatak jelu
    • biber
    • kari
    • 200 g ražanog hleba