Toggle Navigation

 

File „Armagnac“

Naziv konjak može poneti samo alkoholno piće koje se proizvodi isključivo u oblasti Cognac u Francuskoj. Naime, dekretom iz 1909. godine strogo je definisan proces proizvodnje konjaka, od vrste grožđa (isključivo belo) do same tehnologije izrade (2 destilacije u bakarnim kazanima uz zabranu korišćenja šećera tokom ovog procesa i čuvanje u hrastovim buradima). Isti dokument imenuje ovu oblast kao jedinu gde se može proizvoditi originalni konjak.

Priprema

Na ulju i puteru propržiti biftek isečen na štapiće. Začiniti i pred kraj pečenja naliti konjakom i flambirati. Na tanjir servirati barenu testeninu, dodati pripremljeni biftek i posuti kaprom i iseckanom ljutom papričicom.

Najkvalitetniji deo goveđeg mesa, biftek, ujedno je i najbolje za pečenje. Sastoji se od širokog, srednjeg i šiljatog dela koji predstavljaju mišićnu masu koja sledi čitavu dužinu kičmenog stuba. Meso je meko, sa kratkim i tankim vlaknima, pa je priprema brza i kvalitetna, sa vrlo malo neiskorišćenih komadića.
66

 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 315 g

Energetska vrednost porcije - 505 kcal

Natrijum - 620 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 112 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 157.5 g

Energetska vrednost porcije - 252.5 kcal

Natrijum - 310 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 56 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 12.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g bifteka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 20 g putera
    • 120 ml konjaka
    • so
    • biber
    • 40 g kapra
    • ljuta papričica
    • 500 g barene testenine