Toggle Navigation

 

Mediteranski tanjir

Obrok karakterističan za mediteransku kuhinju, brzo se priprema i ne zahteva dugo zadržavanje u kuhinji u nastupajućim toplim danima

Priprema

Crni luk sitno iseckati,papriku iseckati na trake, patlidžan a beli luk i paradajz na kockice. Crni luk izdinstati na malo maslinovog ulja, dodati papriku, paradajz, masline i patlidžan, i začiniti origanom. Zatim posoliti i pobiberiti, te dodati malo vode i dinstati na umerenoj temperaturi dok povrće ne omekša. Gotovo jelo poslužiti toplo uz integralni hleb.

Plavi patlidžan sadrži više od 90% vode. Ima dosta celuloze te blagotvorno deluje na organe za varenje. Sadrži pektin koji snižava nivo holesterola. Takođe je bogat i saponinom koji ima antialergijska, antioksidantna, antikancerogena i protivupalna svojstva.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 455 g

Energetska vrednost porcije - 440 kcal

Natrijum - 840 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 66 g

Ugljeni hidrati (%) - 59 %

Vlakna - 15 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 227.5 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 420 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 6.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 29.5 %

Vlakna - 7.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g pečene paprike
    • 400 g paradajza
    • 400 g patlidžana
    • 100 g crnog luka
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 100 g maslina
    • 1 kašicica origana
    • 2 cena belog luka
    • so
    • biber
    • 300 g integralnog hleba