Toggle Navigation

 

Mesni kuglof sa sojinim ljuspicama

Soja je jedina biljna namirnica koja sadrži sve esencijalne aminokiseline. Belančevine soje su po iskoristljivosti ravnopravne sa životinjskim belančevinama, odličnog su kvaliteta, ali ih je, kao i ostale mahunarke, najbolje kombinovati sa žitaricama, jer se na taj način povećava njihova iskoristljivost.

Priprema

Krompir iseći, staviti u tepsiju, preliti uljem, posoliti, pobiberiti i peći u rerni oko 30 minuta.

Sitno iseckati crni i beli luk, propržiti par minuta i dodati mleveno meso i sojine ljuspice. Dinstati par minuta, prohladiti, a zatim dodati pšenično brašno, jaja, jogurt, prašak za pecivo, so i biber. Promešati sastojke.

Kalup za kuglof premazati uljem, posuti prezlom i rasporediti smesu. Mesni kuglof peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 45 minuta.

Gotov kuglof prohladiti, okrenuti kalup i staviti na tacnu. Uz mesni kuglof sa sojinim ljuspicama servirati kiselu pavlaku i prilog od pečenog krompira.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 350 g

Energetska vrednost porcije - 490 kcal

Natrijum - 314 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 167 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 46 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Natrijum - 157 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 83.5 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g mlevenog mešanog mesa
    • 100 g hidriranih sojinih ljuspica
    • 600 g krompira
    • 1 prašak za pecivo
    • 200 g kisele pavlake
    • 100 g pšeničnog brašna
    • 3 jaja
    • 200 ml jogurta
    • 300 g crnog luka
    • so
    • biber
    • 2 kašike ulja