Toggle Navigation

 

Parma piletina

Ovaj obrok se odlikuje visokim sadržajem masti i belančevina, kao i znatnom količinom soli, tako da nije najpogodniji za osobe sa visokim krvnim pritiskom i drugim kardiovaskularnim bolestima.

Priprema

Piletinu posoliti i pobiberiti, a zatim kratko ispeći u gril tiganju. U podmazanu vatrostalnu činiju poređati klobuke šampinjona, izgrilovanu piletinu i iseckanu slaninu. Preliti sokom od paradajza i posuti parmezanom. Zapeći u rerni zagrejanoj na 200*C, oko 20-ak minuta. Parma piletinu poslužiti uz krišku crnog hleba.

Parmezan je jedan od najpoznatijih sireva iz porodice tvrdih sireva zrnaste strukture. Parmezan dolazi iz Parme i pokrajine Emilia. Može biti star i 3 do 4 godine a starenjem osim na ukusu dobija i na ceni.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 1505 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 108 mg

Belančevine - 50 g

Belančevine (%) - 38 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 752.5 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 54 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 17.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 13.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 400 g šampinjona
    • 1 kašika ulja
    • 100 g slanine
    • 40 g parmezana
    • 200 ml soka od paradajza
    • so
    • biber
    • 300 g crnog hleba