Toggle Navigation

 

Pasta broti

Jedna od odlika mediteranske kuhinje, pa tako i ovog obroka je povećan udeo masnoća, najvećim delom poreklom iz maslinovog ulja, u ukupnom energetskom unosu. Osobe koje vode računa o unosu kalorija i masnoća mogu da smanje količinu maslinovog ulja koje se koristi za prženje tikvica.

Priprema

Tikvice iseći na kocke i propržiti na maslinovom ulju sa sitno iseckanim belim lukom. Dodati brokoli, naliti malo vode, posoliti, pobiberiti i kuvati par minuta. Testeninu servirati na tanjir i preliti pripremljenim povrćem. Po želji dodati parmezan, paradajz sok ili biljnu pavlaku.
Tikvice se danas mogu nabaviti, praktično, tokom čitave godine. Kada su mlade, dovoljno ih je oprati pod mlazom tekuće vode i odseći oba kraja, bez potrebe da se ukloni kora. Dakle, neoljuštene ih isecite na komade veličine pogodne za određeni recept.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 350 kcal

Natrijum - 430 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 41 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Natrijum - 215 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 20.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g barene testenine
    • 500 g barenog brokolija
    • 500 g tikvica
    • 3 cena belog luka
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber