Toggle Navigation

 

Pica sa grilovanim tikvicama

Tikvice se u kulinarstvu upotrebljavaju dok su mlade, i to u najrazličitijim kombinacijama. Kao salata, kuvane kao varivo, na pari, u mikrotalasnoj pećnici, tople ili hladne, prelivene uljem, punjene, pečene na grilu. Imaju visok sadržaj vode (95%) i male su energetske vrednosti - u 100 g imaju svega 16 kcal.

Priprema

Tikvicu iseći na krugove, posoliti, pobiberiti i izgrilovati na maslinovom ulju.

Grilovane tikvice poređati na papirni ubrus da upije višak masnoće.

Podlogu za picu premazati kečapom, poređati tikvice, paradajz i mocarelu isečene na kolutove, začiniti i posuti origanom.

Peći picu u zagrejanoj rerni na 250°C, oko 25 minuta. Iseći pečenu picu na parčad i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 350 g

Energetska vrednost porcije - 555 kcal

Natrijum - 1750 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 57 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 277.5 kcal

Natrijum - 875 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 28.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

2

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 gotova podloga za picu
    • 30 ml kečapa
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 2 paradajza
    • 150 g mocarele
    • origano
    • so
    • biber
    • 1 manja tikvica
Ključne reči:
pica tikvice mocarela paradajz