Toggle Navigation

 

Pileći sataraš

Naziv sataraš verovatno potiče od arapskog naziva za mesarsku sekiru, satura (satara), kojom su se služili prilikom pripreme sastojaka za ovo jelo. U ovom slučaju, to bi značilo iseckati od svega po malo, a obavezni sastojci su paprika i paradajz.

Priprema

Na ulju zapeći piletinu isečenu na kocke. Dodati na kocke isečenu papriku, koren celera, peršuna i šargarepu. Prodinstati 10-ak minuta, preliti paradajz sokom i vodom, a zatim začiniti i dodati pavlaku. Servirati sataraš uz bareni krompir.
Udeo belančevina u energetskom unosu savremenog čoveka, je znatno viši nego što je bio u ishrani naših ne tako dalekih predaka, što za većinu zdravih osoba ne predstavlja veći problem. Međutim, kod osoba sa hroničnim oštećenjem bubrega povećan unos belančevina može ozbiljno da ugrozi zdravlje, pa bi one trebalo da izbegavaju obroke poput ovog i da ishranu prilagode preporukama dobijenim od svog lekara.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 445 g

Energetska vrednost porcije - 360 kcal

Natrijum - 510 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 72 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 37 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 222.5 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Natrijum - 255 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 36 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 18.5 %

Ugljeni hidrati - 15.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 150 g korena celera
    • 100 g korena peršuna
    • 100 g šargarepe
    • 100 g paprike
    • 300 ml soka od paradajza
    • 100 ml pavlake za kuvanje
    • ruzmarin
    • so
    • biber
    • 400 g barenog krompira