Toggle Navigation

 

Punjeni paradajz sa pilećom džigericom i pirinčem

Poznato je da paradajz sadrži likopen, najjači antioksidans iz grupe karotenoida. Međutim, za razliku od većine drugih antioksidanata čija je iskoristljivost veća u svežoj namirnici, likopen u proizvodima od paradajza ima mnogo veću iskoristivost nego u svežem plodu.

Priprema

Odseći vrh paradajza i izdubiti sredinu.

Praziluk iseckati i dinstati na delu ulja oko 5 minuta. Na preostalom ulju ispeći pileću džigericu.

Preliti džigericu vinom i kuvati dok alkohol ne ispari.

U praziluk dodati bareni pirinač, začiniti i promešati. Izmešati džigericu i pirinač, dodati rendani dimljeni sir, promešati i nadevom napuniti paradajz.

Paradajz poklopiti odsečenim vrhom, ređati u tepsiju i zapeći 10-ak minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 500 g

Energetska vrednost porcije - 495 kcal

Natrijum - 535 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 538 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 247.5 kcal

Natrijum - 267.5 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 269 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g pileće džigerice
    • 250 g barenog pirinča
    • 2 kašike ulja
    • 150 ml belog vina
    • 200 g praziluka
    • 150 g dimljenog sira
    • 4 veća paradajza
    • so
    • biber
    • dodatak za jelo