Toggle Navigation

 

Ražnjić za užitak

Račiće, najčešće kozice ili gambore, možete kupiti u bolje snabdevenim prodavnicama očišćene i zamrznute ili sveže u ribarnicama. Odličan su dodatak salatama, ali i glavnim jelima. Lako i brzo se pripremaju, a jelu daju slatkast ukus.

Priprema

Pileće meso i papriku iseći na kocke. Na žicu za ražnjić ređati redom pileće meso, papriku, kozice, čeri paradajz i tako dok se ne utroše svi sastojci. Gotove ražnjiće ispeći na maslinovom ulju. Rastopiti puter i zapeći krompir isečen na kolutove. Servirati ražnjiće na rukoli uz prilog od barenog krompira.

Preporučeni dnevni unos protrina bi trebalo da bude između 10 i 15 % ukupnog energetskog unosa. U ovom obroku proteini su zastupljeni u znatno većoj količini, te je neophodno pažljivo sastavljanje jelovnika da bi ste se uklopili u preporučene vrednosti.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 475 g

Energetska vrednost porcije - 400 kcal

Natrijum - 220 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 145 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 39 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 237.5 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 110 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 72.5 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 19.5 %

Ugljeni hidrati - 15.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g pilećeg belog mesa
    • 200 g kozica
    • 100 g zelene paprike
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 100 g rukole
    • 200 g čeri paradajza
    • 20 g putera
    • 600 g barenog krompira
Ključne reči:
piletina kozice paprika rukola puter