Toggle Navigation

 

Restovani krompir

Iako krompir ima dosta vode (oko 80%), 100 g sveže namirnice sadrži i 2 g belančevina i 18 g ugljenih hidrata, od čega je najviše skroba. Značajan je izvor vitamina C, te ga je dobro kuvati u ljusci kako bi se očuvala njegova hranljiva vrednost.

Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti crni luk iseckan na rezance, naliti vodom i dodati crvenu mlevenu papriku. Krompir iseći na sitne kocke, pa staviti da se dinsta. Začiniti, promešati i posuti peršunovim listom. Gotovo jelo servirati uz čeri paradajz i crni hleb.
Prilikom kupovine crnog luka, izaberite glavice koje su čvrste, čiste i dobro oblikovane. Luk možete čuvati na sobnoj temperaturi, na tamnom I prozračnom mestu, oko mesec-dva.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 525 kcal

Natrijum - 825 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 85 g

Ugljeni hidrati (%) - 64 %

Vlakna - 14 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 262.5 kcal

Natrijum - 412.5 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 8.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 42.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 7 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g kuvanog krompira
    • 3 kašike ulja
    • 200 g crnog luka
    • 3 kašike crvene mlevene paprike
    • so
    • biber
    • peršunov list
    • 200 g čeri paradajza
    • 400 g crnog hleba