Toggle Navigation

 

Rižoto od kelja

Koristite prednosti izobilja raznovrsnog i raznobojnog povrća i voća koje se može naći u ponudi na pijacama i u prodavnicama. Zajedno sa kupusom, prokeljom, karfiolom i brokolijem, kelj privlači pažnju stručnjaka i javnosti zbog dokazanih, zdravstveno značajnih uticaja u prevenciji brojnih bolesti. U tom smislu aktivno deluje jedinjenje sulforafan, koje poboljšava uništavanje toksina i ima antioksidantno delovanje.

Priprema

Kelj blanširati u kipućoj vodi, a zatim ga ocediti i sitno iseći. Crni i beli luk sitno iseckati i propržiti na maslinovom ulju, te dodati paradajz pelat i kuvati 5 minuta. Povrće posoliti i pobiberiti, pa dodati bareni pirinač i kelj. Rižoto od kelja poslužiti uz krišku crnog hleba.

Kelj kakav danas poznajemo, selekcijom su stvorili vredni belgijski povrtari, a odatle se proširio najpre u Francusku, a potom u Holandiju i Nemačku, a ubrzo potom i u celu Evropu. Pored običnog, glavičastog kelja koji je i najrasprostranjeniji, u upotrebi su i lisnati kelj i kelj pupčar ili prokelj.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 360 g

Energetska vrednost porcije - 415 kcal

Natrijum - 800 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 70 g

Ugljeni hidrati (%) - 66 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 207.5 kcal

Natrijum - 400 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 7.5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g kelja
    • 150 g crnog luka
    • 1 cen belog luka
    • 300 g barenog pirinča
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • 100 g paradajz pelata
    • 300 g crnog hleba