Toggle Navigation

 

Rižoto sa pečurkama

Bukovače sadrže oko 85% vode i svega 15% suve materije, od čega je veliki deo belančevina visokog kvaliteta. Takođe, bogate su i vitaminima i mineralima, složenih ugljenim hidratima, a imaju 4% masti, pa su pogodne za ishranu dijabetičara.

Priprema

šampinjone i bukovače sitno iseći i propržiti na maslinovom ulju. Zatim dodati kuvani pirinač, naliti biljnom pavlakom, obranim mlekom i začiniti po ukusu. Posuti seckanim peršunovim listom i servirati uz kriške paradajza.
Prilikom kupovine pečuraka, birajte mlade i sveže komade. Najbolje ih je odmah jesti jer se brzo kvare. U frižideru ih možete čuvati 4-5 dana od datuma berbe i to u papirnoj, ne u plastičnoj kesi. Nikada nemojte podgrevati jela sa pečurkama.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 470 g

Energetska vrednost porcije - 355 kcal

Natrijum - 430 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 49 g

Ugljeni hidrati (%) - 57 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 235 g

Energetska vrednost porcije - 177.5 kcal

Natrijum - 215 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 24.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g kuvanog pirinča
    • 300 g šampinjona
    • 300 g bukovača
    • so
    • biber
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 150 ml biljne pavlake
    • 100 ml obranog mleka
    • peršunov list
    • 500 g paradajza