Toggle Navigation

 

Pijani oslić

Uz makronutrijente, oslić je veoma vredan izvor nekih vitamina i minerala poput vitamina B1, B2, kalijuma, kalcijuma i fosfora te zaslužuje da nađe svoje mesto na vašoj trpezi.

Priprema

Marinirati začinjeni oslić u limunovom soku. Na zagrejanom ulju propržiti cele glavice crnog luka, dodati sitno iseckan beli luk, preliti bujonom i vinom i kuvati 10-ak minuta. U vatrostalnu posudu staviti pripremljen luk, dodati marinirani oslić i peći 20-ak minuta u zagrejanoj rerni na 1800C. Uz oslić poslužiti ranije obaren pirinač.

Tokom kuvanja vino se dodaje kako bi jelu dalo posebnu aromu. Vino za kuvanje ne mora biti prvoklasno ali ono koje nije dobro za piće nije dobro ni za kuvanje. Vina se jelu najčešće dodaju na sredini ili pred kraj kuvanja, što zavisi od boje: belo vino se kraće kuva, a crveno skoro dok ne ispari.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 465 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Natrijum - 460 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 92 mg

Belančevine - 42 g

Belančevine (%) - 37 %

Ugljeni hidrati - 46 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 232.5 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 230 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 9.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 46 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 18.5 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g oslića
    • sok od 2 limuna
    • so
    • biber
    • 600 g crnog luka (manjih glavica)
    • 3 cena belog luka
    • 2 kašike ulja
    • 150 ml bujona
    • 100 ml belog vina
    • peršunov list
    • 400 g barenog pirinča
Ključne reči:
vecera oslic limun bujon pirinac