Toggle Navigation

 

Rižoto sa sočivom

Sočivo je energetski vrlo vredna namirinca, pre svega zbog velike količine vitamina B, ugljenih hidrata i vlakana, što je čini idealnom hranom. Često se kombinuje sa žitaricama, jer se na taj način uravnotežava sastav aminokiselina.

Priprema

Paradajz pelat usitniti i zagrejati u odgovarajućoj posudi. Dodati skuvani integralni pirinač, sočivo i bosiljak, pa posoliti. Rižoto servirati u činiju i dekorisati bosiljkom, žutim čeri paradajzom i seckanim peršunovim listom.
Sočivo ne morate potopiti dan ranije. Kako bi se lakše varilo, nemojte ga staviti u hladnu, već u ključalu vodu. Zeleno sočivo kuva se 45 minuta, dok je narandžastom dovoljno 25 minuta.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 410 kcal

Natrijum - 165 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 7 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 84 g

Ugljeni hidrati (%) - 82 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 205 kcal

Natrijum - 82.5 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 3.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 5.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g kuvanog integralnog pirinča
    • 100 g sočiva
    • 200 g paradajz pelata
    • bosiljak
    • so
    • peršunov list