Toggle Navigation

 

Šampinjoni u vinovoj lozi

Majoran je jedan od najpopularnijih začina Evrope. Srodnik je origanu i koristi se na sličan način: uz salate, meso, živinu i divljač. Sastavni je deo klasičnih francuskih začinskih mešavina, a u Nemačkoj je nezaobilazan u proizvodnji kobasica. Kako pri kuvanju ne bi izgubio svoja svojstva, treba ga stavljati na kraju kuvanja.

Priprema

šampinjone obrisati čistom krpom i odvojiti dršku od kapica. U vatrostalnu posudu sipati ulje, poređati listove vinove loze i šampinjone, te peći 15 minuta na 150 °C. U avanu izgnječiti beli luk, dodati so, biber, đumbir i majoran, sve izmešati i sipati u kapice šampinjona. šampinjone dekorisati čeri paradajzom
i peršunovim listom, pa poslužiti na podlozi od integralnog pirinča, uz kukuruzni hleb.
šampinjoni su po sadržaju belančevina jedna od najbogatijih vrsta pečuraka. Od ugljenih hidrata u šampinjonima nalazimo glukan, inulin i pektinske materije, a potrebno je spomenuti da ne sadrže ni saharozu ni skrob, pa su stoga vrlo pogodni za osobe obolele od dijabetesa.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 425 kcal

Natrijum - 550 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 20 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 66 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 212.5 kcal

Natrijum - 275 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 10 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g šampinjona
    • 5 listova listova vinove loze
    • 2 cena belog luka
    • 1 kašicica majorana
    • 1 kašicica đumbira u prahu
    • 400 g barenog integralnog pirinča
    • so
    • biber
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 200 g čeri paradajza
    • 1 veza peršunovog lista
    • 200 g kukuruznog hleba