Toggle Navigation

 

Rolnice od piletine i mladog krompira

Iako su krompir u Evropu doneli španski moreplovci još pre više od četiri veka, on se dugo koristio samo kao ukrasna biljka, a ne za ishranu ljudi. Ova veoma vredna namirnica je vrlo bitna u ishrani dijabetičara jer sadrži duplo manje ugljenih hidrata nego ista količina hleba.

Priprema

Pileće meso iseći na trake, istanjiti ga tučkom za meso i začiniti. Na režanj slanine staviti traku piletine, komad mladog krompira, uviti i pričvrstiti grančicom ruzmarina. Poređati u vatrostalnu posudu. šargarepu sotirati na rastopljenom puteru, začiniti, rasporediti pored rolnica i dodati ostatak mladog krompira. Peći u zagrejanoj rerni 15-ak minuta na 200*C. Servirati na tanjir uz salatu od paradajza i krišku raženog hleba.
Obrok bogat natrijumom i kako ukupnim, tako i zasićenim masnoćama sa izraženim aterogenim potencijalom zbog čega nije najpogodniji izbor za osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 1180 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 86 mg

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 590 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 43 mg

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g napola kuvanog mladog krompira
    • 400 g pilećeg belog mesa
    • 80 g dimljene slanine
    • 400 g šargarepe
    • 15 g putera
    • ruzmarin
    • dodatak jelu
    • 2 kašike ulja
    • 400 g paradajza
    • 200 g raženog hleba