Toggle Navigation

 

Sardela sa povrćem (posno)

Srdela (lat. Sardina pilchardus) je morska riba iz porodice haringi. Srdela je riba izduženog tela koje je na bokovima spljošteno. Gornji deo tela je modrozelenkast, a prema donjem boja prelazi u srebrnastu. Uzduž bokova se proteže modra boja.

Plativoo
Priprema

Tikvice, patlidžan, čeri paradajz, papriku, crveni luk, šampinjone i beli luk iseći, staviti u tepsiju, posoliti, pobiberiti, preliti delom maslinovog ulja i posuti ruzmarinom.

Povrće promešati i peći oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.

Sardele očistiti, posoliti i ispeći na maslinovom ulju.

Servirati sardele uz povrće, dekorisati i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 505 g

Energetska vrednost porcije - 365 kcal

Natrijum - 1442 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 38 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 252.5 g

Energetska vrednost porcije - 182.5 kcal

Natrijum - 721 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 19 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 kg sardele
    • 150 g tikvica
    • 150 g patlidžana
    • 200 g čeri paradajza
    • 200 g paprike
    • 150 g crvenog luka
    • 100 g šampinjona
    • 4 cena belog luka
    • ruzmarin
    • so
    • biber
    • 5 kašika maslinovog ulja
Ključne reči:
posno sardela povrće ruzmarin