Toggle Navigation

 

Teletina u vorčesteru sa testeninom i šargarepom

Vorčester sos predstavlja harmoničnu mešavinu velikog broja različitih sastojaka. Pravi se od belog i crnog luka, soja sosa, melase, indijskog začina tamarinda, sardela, sirćeta i drugih začina. Koristi se za začinjavanje mesa, sosova, supa i povrća. Naziv je dobio po mestu Worcester u Engleskoj, gde je prvi put flaširan.

Priprema

Na ulju propržiti teletinu isečenu na kocke, dodati iseckani crni luk, pečurke, propržiti i naliti vinom. Ostaviti par minuta da se dinsta, začiniti, dodati vorčester sos, pavlaku i parmezan, promešati i servirati uz prethodno obarenu šargarepu i testeninu.
Obrok bogat belančevinama i životinjskog i biljnog porekla, usled čega je udeo belančevina u energetskoj vrednosti porcije veći u odnosu na postojeće preporuke. Osobe sa hroničnom insuficijencijom bubrega veličinu porcije moraju da usklade sa preporukama dobijenim od svog lekara.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 480 kcal

Natrijum - 1095 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 115 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 34 %

Ugljeni hidrati - 38 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 547.5 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 57.5 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g teletine
    • 1 kašika ulja
    • 150 g crnog luka
    • 250 g mariniranih šampinjona
    • 100 ml belog vina
    • 200 ml kisele pavlake
    • 50 g parmezana
    • 3 kašike vorčester sosa
    • so
    • biber
    • peršunov list
    • 200 g barene šargarepe
    • 400 g barene testenine