Toggle Navigation

 

Trikolori ražnjić

U slanim jelima se vrlo često koriste suve šljive. One zadržavaju sve vredne vitamine i minerale višestruko koncentrovane i nakon procesa sušenja, a kako zbog nedostatka vlage ne dolazi do mikrobnog i enzimatskog propadanja, mogu se čuvati veoma dugo.

Priprema

Pileće meso, papriku i patlidžan iseći na kocke. Zajedno sa šampinjonima i suvim šljivama nanizati sve sastojke na žice za ražnjiće, začiniti i peći na zagrejanom ulju u gril tiganju. Ražnjiće servirati na tanjir uz crni hleb.

Zelena paprika, patlidžan i suve šljive su glavni izvori dijetnih vlakana u ovom obroku. Jedna od njihovih osobina je da ubrzavaju peristaltiku tj. prolaz hrane kroz creva, što skraćuje kontakt crevne sluzokože sa različitim štetnim materijama koje nastaju u procesima razlaganja hrane, čime se smanjuje rizik za oboljevanje od raka debelog creva.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 440 kcal

Natrijum - 580 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 87 mg

Belančevine - 43 g

Belančevine (%) - 40 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 290 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 43.5 mg

Belančevine - 21.5 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 200 g zelene paprike
    • 200 g patlidžana
    • 200 g šampinjona
    • 150 g suvih šljiva
    • so
    • biber
    • 2 kašike ulja
    • 200 g crnog hleba