Toggle Navigation

 

Trobojna slana torta

Prilagođavanje recepata za ishranu osoba na specijalnim režimima ishrane zahteva dobro poznavanje potreba, i podrazumeva poznavanje životnih namirnica i kulinarskih tehnika i, na kraju, uklapanje odabranih sastojaka u ukusan obrok.

Priprema

Kuvani i ohlađeni krompir ispasirati, dodati jaje i izmešati. Masi dodati sitno isečenu šunku, začiniti i sjediniti. Pečurke sitno iseći, dinstati na malo putera, dodati sok od limuna, peršun i začiniti. Kuvanu šargarepu izrendati i izmešati sa puterom i začinima. Na dno činije staviti prvo masu od kompira, preko nje masu od šargarepe i na kraju masu od pečuraka. Sve posuti prezlama i peći u rerni na 180*C 15 minuta. Služiti uz šolju mleka.
Svež koren šargarepe može da se jede samostalno, kao salata ili nariban i posut s malo limuna i šećera. Redovno se kuva u supi ili se dinsta u zatvorenoj posudi na puteru kao prilog jelima ili sastavni deo brojnih specijaliteta.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 370 kcal

Natrijum - 700 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 90 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 47 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 185 kcal

Natrijum - 350 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 45 mg

Belančevine - 10.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 23.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g kuvanog krompira
    • 100 g šunke
    • so
    • biber
    • 300 g pečuraka
    • 30 g putera
    • peršun
    • 1 jaje
    • 300 g kuvane šargarepe
    • sok od jednog limuna
    • 40 g prezli