Toggle Navigation

 

Casu marzu

Običan sir? Svakako ne. Da li ga možete pronaći u lokalnom marketu ili na pijaci? Naravno, ne. A ''ispod ruke''? Pa...

Plativoo

U SAD-u je zabranjen. Proizvodi se u jednoj od država članica EU, ali je i tu njegova prodaja zabranjena. Može se naći na crnom tržištu, po duplo većoj ceni od njegovih poznatijih rođaka, ali su kazne za prekršioce vrlo ozbiljne. U njegovoj domovini Sardiniji na lokalnom jeziku zovu ga casu marzu, a na italijanskom je poznat kao  formaggio marcio, a značenje je isto – truli sir.
Ovaj tradicionalni ovčiji sir dobija se od pekorina kome se skine kora i ostavi se da sirna muva (piophila casei) u njega položi svoja jaja. Larve, hraneći se, izbacuju kiselinu koja smanjuju masnoću, dovode sir gotovo do raspadanja i izrastu u bele crve veličine nešto manje od centimetra. Sir postaje veoma mekan sa nešto tečnosti koja curi i koju Sardinjani zovu suza. Do trenutka konzumiranja casu marzu može sadržavati i nekoliko hiljada crva. Neki ih vade pre konzumiranja, neki ne obraćaju paznju na to. U svakom slučaju lokalni sladokusci imaju jedno pravilo – da bi sir mogao da se jede, crvi moraju biti živi. Jedini dozvoljeni izuzetak je kada se sir drži duže vreme u frižiferu i hladnoća pobije crve.
Da zanimljivostima ne bude kraja, vredi napomenuti da crvi, kada su uznemireni, mogu i da skaču, čak do nekih 15  centimetara pa zbog toga sir jednostavno namazan na hleb nije jednostavno i pojesti – potrebno je držati ruke iznad jela da crvi ne bi skočili u lice. Osetljiviji konzumenti koji ne bi da pojedu i crve stave sendvič u papirnu kesu i čekaju da nedostatak kiseonika učini svoje. Oni koji su imali (ne)priliku da probaju ovaj sir, kažu da mu je ukus veoma snažan i satima se zadržava u ustima.
Lokalne vlasti su pokušavale da  ,,legalizuju’’ ovaj sir u Evorpskoj uniji, tvrdeći da se radi o tradicionalnom siru koji se, prema pravilima, proizvodi najmanje 25 godina na isti način i zbog toga ne podleže uobičajenim propisima o higijeni hrane. U celu priču je uključen i lokalni univerzitet koji je radio na razvoju prihvatljivijih metoda proizvodnje, međutim sve to je bilo bez uspeha, tako da casu marzu i njegov korzikanski sused i srodnik casgiu merzu ostaju do daljnjeg ilegalci na evropskim i svetskim tržištima.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Leblebija jača od mesa

Zdravlje iz šešira

 

Ključne reči:
sir higijena crvi smrdljivi sir