Toggle Navigation

 

Komorač (anis)

Vrlo važna lekovita, aromatična, začinska, medonosna, hranljiva i industrijska biljka. Komorač je dvogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka.

Plativoo

Latinski: Foeniculum vulgare

\r

Engleski: fennel

\r

Komorač (morač, janez, divlja mirođija, slatki anis, koromač) je vrlo važna lekovita, aromatična, začinska, medonosna, hranljiva i industrijska biljka. Komorač je dvogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka. Raste divlje i poludivlje svuda oko Sredozemnog mora. Komorač ima mesnat koren. Stabljika je valjkasta, razgranata, visoka l-2 m. Listovi su igličasto-končasto deljeni kao kod mirođije. Uopšte, komorač liči na mirođiju, ali je krupniji, razgranatiji, snažniji i veći. Cvasti su udružene u guste u velike štitove na vrhu stabla i ogranaka. Cvetovi su žuti. Cela biljka je jakog i prijatnog mirisa, što se bolje oseti kad se među prstima rastrlja. Ukusa je slatkog i vrlo aromatičnog. Zato komorač mestimično kod nas nazivaju “slatka mirođija”. Lošije vrste poznaju se po ljutom i gorkom ukusu i manje prijatnom mirisu.Malo je toplih zemalja koje ne gaje komorač. Kod nas se najviše gaji u Vojvodini. Seje se u martu na rastojanju 40x40 cm. Komorač traži duboku, dobru zemlju i mnogo toplote. Treba birati sunčan položaj zaštićen od hladnih vetrova. Gaji se kao trogodišnji usev. Bere se zreo plod, koji je zreo kad se na njemu pojave sive pruge. Vrlo je prijatnog ukusa i mirisa, slatkog i aromatičnog. Upotreba komorača i njegovog mirisnog etarskog ulja vrlo je česta i raznovrsna. Plod komorača ili u mešavini s drugim lekovitim biljem sličnog dejstva, pre svega je za lečenje organa za varenje i disanje, za jačanje apetita. Svojim veoma prijatnim mirisom i slatkim ukusom komorač, pre svega, služi za popravljanje neprijatnog mirisa i ukusa lekova koji se nerado uzimaju. Isto tako, i lekovi koji treba da olakšaju iskašljavanje, uvek sadrže manje ili više komorača. Poseduje i važnu profilaktičku moć. Kod nas je neophodna, jer mi još uvek jedemo mnogo pasulja, kupusa i drugu kabastu hranu s mnogo celuloze koja se teško vari i zato izaziva ne male tegobe u organima za varenje.

\r

 

\r

Upotreba u kulinarstvu

\r

Sveži listići stavljaju se u sosove, supe i namaze. Mleven, a ponekad i ceo plod dodaju se brašnu za pecivo i hleb, kao i supama i sosovima. Jedan je od važnih začina za rakiju travaricu. Najviše komorača troše destilerije etarskog ulja, jer iz godine u godinu raste potrošnja ovog ulja za proizvodnju likera, bombona i drugih poslastica i sredstava za uživanje.