Toggle Navigation

 

Zubatac na anisu i celeru (posno)

Celer je namirnica visokog kvaliteta sa širokim mogućnostima primene, kako korena, tako i nadzemnog dela biljke. Hranljiva vrednost korena celera je u bogatstvu mineralnih materija, naročito kalijuma, natrijuma, kalcijuma i fosfora, dok je list celera bogat vitaminima. Celer nije samo hranljiva namirnica već i vrlo dobar i mirisan začin i delotvoran lek.

Priprema

Anis i crveni luk iseći na rebarca, a stabljike celera na manje komade. Pomešati povrće i staviti da se dinsta na malo ulja. Beli luk, maslinovo ulje i sok od pomorandže izmiksati štapnim mikserom i preliti preko povrća. Filete zubaca začiniti i ispeći u tiganju na preostalom ulju. Servirati filete zubaca sa povrćem i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 290 g

Energetska vrednost porcije - 390 kcal

Natrijum - 288 mg

Masti - 26 g

Masti (%) - 60 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 90 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 9 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 145 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Natrijum - 144 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 45 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 4.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 4.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Sastojci

    • 600 g fileta zubaca
    • 300 g anisa (komorača)
    • 150 g crvenog luka
    • stabljike celera
    • 2 čena belog luka
    • sok od pomorandže
    • so
    • biber
    • peršunov list
    • 5 kašika maslinovog ulja