Toggle Navigation

 

Cukini u sosu od mirođije

Cukini (zucchini) su vrsta tikvica koje mogu biti od žute do tamnozelene boje. Iako tikvice smatramo povrćem, one botanički pripadaju voću. Cukini se beru kada dostignu dužinu od 20 cm. Mogu se jesti i sirove.

Priprema

Tikvice oljuštiti, prepoloviti i izvaditi sredinu. Na ulju propržiti praziluk isečen na kolutove, naliti malo vode, dodati na kockice iseckano pileće meso i šampinjone, a zatim dodati sredinu tikvica i začiniti. Polutke tikvica staviti u nauljenu posudu, napuniti smesom, preliti sa malo vode i peći 25 minuta na 200 *C. Na rastopljen puter dodati brašno i iseckanu mirođiju, kratko propržiti, preliti bujonom i začiniti. Sos kuvati dok se ne zgusne. Tikvice servirati na tanjir, preliti sosom od mirođije i poslužiti uz raženi hleb.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 455 g

Energetska vrednost porcije - 390 kcal

Natrijum - 825 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 70 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 227.5 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Natrijum - 412.5 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 manje tikvice
    • 200 g praziluka
    • 400 g pilećeg belog mesa
    • 150 g šampinjona
    • 1 kašika ulja
    • mirodija
    • so
    • biber
    • 20 g putera
    • 2 kašike brašna
    • 300 ml bujona
    • 300 g raženog hleba