Toggle Navigation

 

Pun pogodak-zdrave salate

Iako se na našem podneblju salata dugo smatrala prilogom koji može, ali i ne mora, da se nađe na jelovniku, usled trenda pravilne ishrane dospela je u centar pažnje.

Nakon kombinovanja sa razlicitim vrstama mesa, testeninama, prelivima sa majonezom i raznim drugim dodacima, koji ne moraju biti zdravi i niskokaloricni samo zato što se nalaze u ciniji sa malo zelenih listova, vratimo se originalnoj verziji salate koja podrazumeva porciju svežeg povrca. Ako želite da dobijete najbolje od prirode za sebe svoju porodicu  napravite pametnu salatu!
\rRecept za pametnu salatu:
\rRaznovrsni, pravilno odabrani sastojci koji ukljucuju povrce, voce, žitarice, jezgrasto voce, kao i namirnice sa belancevinama biljnog porekla, na primer tofu sir, u dobro odmerenim porcijama, mogu da vam pruže ne samo uživanje u ukusu i izgledu, vec i izobilje vitamina, minerala i drugih, za ocuvanje zdravlja, neophodnih sastojaka. Salata asocira na zeleno! Vecina zelenog lisnatog povrca, ukljucujuci i razne vrste salata, sadrži dosta folata i vitamina B i A, kao i antioksidanata. Ipak, uobicajeno je da leti najcešce serviramo paradajz salatu. Osim što je izuzetno bogat vitaminom C i kalijumom koji snižava krvni pritisak, flavonoidi u plodu ovog rajskog povrca predstavljaju odlicno oružje u sprecavanju nastanka malignih oboljenja, dok fitosteroli pomažu da se snizi nivo lošeg holesterola. Ukoliko osim crnog luka u salatu dodate i kolutice šargarepe i malo rezane paprike, napravili ste pravu vitaminsku bombu!
\rBiljna ulja koja možete dodati u salatu izuzetno su bogata vitaminom E. Osim najvrednijeg maslinovog, u domacinstvima se najcešce koristi suncokretovo ulje, koje kao i ostala biljna ulja ne sadrži holesterol. Probajte da u prodavnicama nabavite posebne mešavine ulja za salate najcešce suncokretovo sa bundevinim, sojinim ili maslinovim uljem, po pristupacnoj ceni. Ako želite da napravite i korak dalje koristite zacinsko bilje, po mogucstvu sveže. Pravilnom upotrebom zacinskih biljaka možete smanjiti kolicinu soli. Dodavanjem kašike-dve sitno seckanih badema, lešnika, oraha i drugog orašastog voca ili semenki bundeve i suncokreta, dobicete i visoko kvalitetne belancevine prepune vitamina E, vlakana, minerala iarginina koji ima vrlo bitnu ulogu u deobi celija, zaceljivanju rana, izlucivanju amonijaka iz tela i stimulaciji hormonske produkcije. Nemojte oklevati da u salatu koja je, pre svega, povrtna dodate malo voca: kriške pomorandže, jabuke, kruške, zrna grožda, borovnicu... Tamnije boje voca znace da ono sadrži više antocijana, što povoljno utice na ocuvanje memorije. Ukoliko vec ne možete bez mesa i u salati, onda umesto uobicajenog belog pileceg, dodajte iseckano meso lososa ili tune. Omega-3 masne kiseline kojima su ove ribe vrlo bogate znacajno smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih sudova.
\rPET SAVETA ZA ZDRAVU SALATU
\r1. Napunite ciniju za salatu raznobojnim povrcem, što više boja, to više antioksidanata.
\r2. Vodite racuna o upotrebi sireva u salatama; tvrde i masne preskocite ili dodajte samo kašiku-dve parmezana ili kockica feta sira.
\r3. Izbegavajte dresinge sa dosta majoneza ili punomasne pavlake; samo dve kašike ovakvog kremastog preliva mogu da sadrže i do 150 kalorija!
\r4. Nisu sve masnoce loše, koristite maslinovo ulje, bademe, lešnike, avokado ...samo pazite da ne preterate!
\r5. Nutricionisti savetuju da povecate unos vlakana u salatu možete dodati pasulj, jecam, socivo, kriške jabuke ili kruške

\r

PROBAJTE KLICE
\rDa li ste probali, recimo, pšenicne klice u salati? Ova dragocena namirnica se vrlo retko ili gotovo nikada ne nalazi na našim trpezama. Iako se mogu uzgajati svuda, smatraju se prilicno egzoticnim dodacima, što je nepravedno jer imaju zaista visoku nutritivnu vrednost. Klice sadrže mnogo više vitamina C od semenki, pa cak i od žitarica. Mnogo su manje kaloricne od semenki, ali zato sadrže dosta belancevina, vitamina B grupe i gvožda. Možete ih kupiti u bolje opremljenim supermarketima, sveže ili konzervisane.

\r

LETNJA SALATA
\rSastojci: 3 kašike soka od limete, 2 kašicice meda, pola kašicice senfa, malo soli i bibera, 2 kašicice maslinovog ulja, manja glavica zelene salate, dva paradajza, jedan manji krastavac, polovina narandžaste paprike babure, pola glavice crnog luka, nekoliko kriški pomorandže.
\rPriprema: Pomešati prvih pet sastojaka, pa postepeno, uz neprestano mešanje, dodavati ulje i pripremiti dressing za salatu. Listove zelene salate iseckati na tracice, paradajz na kriške, krastavac na kolutove, baburu na štapice, a luk na što tanje kriške. U velikoj ciniji pomešati salatu sa ostatkom povrca, preliti dresingom i ukrasiti polovinama ceri paradajza.
\rGNEZDA SA FETA SIROM
\rSastojci: 200 g feta sira, 2 kašicice iseckane majcine dušice, 3 kašike sitno iseckanih oraha, 4-5 ceri paradajza, 1, 5 dl balzamiko sirceta, 2 kašike maslinovog ulja, glavica zelene salate, 2 kašike sitno seckanog luka, so, biber
\rPriprema: U manjoj posudi viljuškom izgnjeciti feta sir i majcinu dušicu. Ukoliko je potrebno, dodati kašicicu-dve mleka kako se sir ne bi mrvio. Napraviti pogacice precnika 3-4 cm, te ih uvaljati u orahe sa svih strana i poredati na tanjir, pa staviti u frižider da se ohlade oko pola sata. U manjoj šerpi kratko kuvati balzamiko sirce sve dok se kolicina ne prepolovi. Premazati tiganj sa vrlo malo maslinovog ulja, staviti na vatru srednje jacine i peci pogacice oko 2 minuta sa obe strane, pa izvaditi na tanjir. U veliku ciniju staviti listove zelene salate, poprskati ih maslinovim uljem, dodati luk i zacine, posoliti i pobiberiti po ukusu. Svaku porciju salate servirati na listovima zelene salate, dodati po dve pogacice, a preko njih staviti polovine ceri paradajza. Na kraju, svaku porciju preliti prokuvanim balzamiko sircetom.
\rŠARENA SALATA
\rSastojci za 4 do 6 osoba: 2 kašicice ulja od semenki grožda, 1 kašicica smedeg šecera, malo soli, dve kašike limunovog soka, 100 ml vrele vode, 100 g kukuruza šecerca, 100 g boranije, manji krastavac, jedna kruška, jedna jabuka, manja glavica luka, 200 g dimljenog tofu sira, 1 kašika iseckanog svežeg bosiljka, 1 kašika iseckanih listova sveže nane, nekoliko listova zelene salate
\rPriprema: Prvih pet sastojaka izmešati u maloj ciniji dok se ne dobije ujednacena masa. Boraniju i kukuruz šecerac kratko prokuvati u slanoj vodi, ocediti i ohladiti pod mlazom hladne vode. Krastavac narezati na štapice, krušku, jabuku i luk na tanke kriške, a dimljeni tofu na kockice. Sastojke pomešati u velikoj ciniji, te dodati bosiljak i nanu. Listove zelene salate poredati na dno posude za serviranje, staviti salatu i preliti pripremljenim dresingom.
\r