Toggle Navigation

 

Lazanje sa tikvicama i brokolijem

Sto grama svežeg brokolija zadovoljiće 150% preporučenog dnevnog unosa za vitamin C i ima vlakana koliko i kriška hleba od integralnih žitarica. Jedan je od najboljih izvora vitamina A koji postoji u prirodi.

Plativoo
Priprema

Brokoli kratko obariti, tikvice iseći uzdužno i kratko sotirati na zagrejanom puteru.

Skuvati bešamel sos.

U vatrostalnu tepsiju ređati: bešamel, testo, bešamel, tikvice i brokoli, parmezan, malo gorgonzole i mocarele, testo, bešamel i ponavljati postupak dok se sastojci ne potroše.

Na kraju lazanje preliti preostalim bešamelom, posuti parmezanom i peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 515 kcal

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 18 %

Masti - 22 g

Masti (%) - 39 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 73 mg

Ugljeni hidrati - 56 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Natrijum - 684 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 257.5 kcal

Belančevine - 11.5 g

Belančevine (%) - 9 %

Masti - 11 g

Masti (%) - 19.5 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 36.5 mg

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Natrijum - 342 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Ostali sastojci:
    • 200 g testa za lazanje
    • 300 g tikvica
    • 300 g brokolija
    • 50 g putera
    • so,
    • biber
    • 100 g gorgonzole
    • 100 g mocarele
    • 40 g parmezana
  • Bešamel sos:
    • 30 g putera
    • 2 kašike brašna
    • so,
    • biber
    • muskatni oraščić
    • 300 ml mleka