Toggle Navigation

 

Salata od tune i jabuka

Jabuka između ostalog sadrži 2,43 g glukoze i 5,90 g fruktoze na 100 g ploda. Zahvaljujući ovim ugljenim hidratima, jabuka snabdeva organizam neophodnom energijom i sprečava umor i gubitak koncentracije.

Priprema

Neoguljene jabuke iseći na kockice, staviti u činiju i preliti sokom od limuna.

Stabljike celera iseći na kockice i dodati u činiju sa jabukama.

Zelenu salatu iscepkati i dodati u činiju.

Koren celera iseći na štapiće i dodati u činiju. Na kraju dodati oceđenu tunjevinu, krupno iseckane orahe i promešati sve sastojke.

U činijici pomešati kiselu pavlaku, majonez i senf, promešati i napraviti preliv.

Salatu servirati na tanjir, preliti dresingom, dekorisati kriškama jabuke i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 15 %

Masti - 25 g

Masti (%) - 71 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 33 mg

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Natrijum - 305 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 95 g

Energetska vrednost porcije - 155 kcal

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 35.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 16.5 mg

Ugljeni hidrati - 5.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 7 %

Natrijum - 152.5 mg

Vlakna - 1 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g korena celera
    • 200 g crvenih jabuka
    • 50 g oraha
    • 200 g tunjevine
    • sok od jednog limuna
    • 100 g majoneza
    • 100 g kisele pavlake
    • 2 kašike senfa
    • 1 glavica zelene salate