Toggle Navigation

 

Medaljoni sa vrganjima i palentom

Vrganji su bogati mineralima (selen, kalijum, gvožđe, bakar, kalcijum, cink) i vitaminima C, D, B1, B2, B3, B5. Ima ih širom Evrope, od maja do oktobra.

Priprema

Svinjski file iseći na medaljone, posoliti, pobiberiti, premazati senfom, samo gornju stranu, i ostaviti u frižider da odstoje oko 2 sata.

Sušene vrganje potopiti u malo bujona i ostaviti 10-ak minuta. Šampinjone iseći na četvrtine.

Medaljone staviti u brašno, samo donju stranu, odnosno onu stranu koja nije premazana senfom, i peći na zagrejanom ulju. Dodati šampinjone i vrganje sa bujonom i kuvati na tihoj vatri dok tečnost ne ispari.

Na kraju u medaljone dodati puter, isključiti grejno telo i ostaviti da se rastopi.

Za to vreme skuvati palentu u preostalom bujonu.

Servirati medaljone sa vrganjima uz prilog od palente i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 400 kcal

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 37 %

Masti - 19 g

Masti (%) - 43 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 115 mg

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Natrijum - 406 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 18.5 %

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 21.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 57.5 mg

Ugljeni hidrati - 9.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Natrijum - 203 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g svinjskog filea
    • 2 kašike ulja
    • 2 kašike brašna
    • 40 g senfa
    • 150 g braon šampinjona
    • 30 g sušenih vrganja
    • 500 ml bujona od povrca
    • 30 g putera
    • 150 g palente
    • so,
    • biber