Toggle Navigation

 

Vrganji u kajmaku

Vrganj je jestiva pečurka koja raste u hrastovim, bukovim i četinarskim šumama. Raste s proleća (maj - jun) pa sve do kasne jeseni (novembar). To je jedna od najkvalitetnijih pečuraka te zbog toga dostiže vrlo visoku cenu. Može se nabaviti sveža, marinirana ili sušena.

Plativoo
Priprema

Marinirane vrganje kratko izgrilovati na zagrejanom ulju.

Pri kraju dodati kajmak, promešati i servirati.

Poslužiti uz zemičke i sok od paradajza.

 

Ovaj obrok se odlikuje visokim sadržajem kako ukupnih tako i zasićenih masnoća poreklom iz kajmaka, te nije pogodan za osobe koje imaju povišene vrednosti masnoća u krvi, aterosklerozu ili pak šećernu bolest.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 515 kcal

Natrijum - 630 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 14 g

Holesterol - 67 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 52 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 16 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 257.5 kcal

Natrijum - 315 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 33.5 mg

Belančevine - 9.5 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Vlakna - 8 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 zemičke
    • 400 g mariniranih vrganja
    • 1 kašika ulja
    • 200 g kajmaka
    • 800 ml soka od paradajza
Ključne reči:
vrganji kajmak sok od paradajza