Toggle Navigation

 

Gozleme ili turske palačinke

Nešto što će vam se sigurno svideti :)

Plativoo
Priprema

1. Prvo pripremiti nadev od spanaća. Oprati spanać i blanširati ga u slanoj vodi, ocediti i sitno naseckati.

2. U dubljoj posudi pomešati spanać sa sirom i ostalim sastojcima dok se ne dobije kompaktna smesa.

3. Pomešati brašno, so i kvasac. Dodati maslinovo ulje i 250 ml vode. Sve dobro promešati dok se svi sastojci ne sjedine.

4. Staviti testo na pobrašnjenu površinu i mesiti 5-10 minuta rukama uz dodavanje vode po potrebi, ako je testo previše suvo.

5. Podelitiu testo na 4-6 jufki, u zavisnosti od veličine tiganja ili pekača gde će se peći gozleme. Staviti ih na pleh, pokriti vlažnom krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta da testo naraste.

6. Na pobrašnjenoj podlozi svaku jufku oklagijom razviti u krug da testo bude tanko ali i da se ne providi.

7. Na jednu stranu razvijene jufke staviti nadev od spanaća, prebaciti suprotnu stranu testa i nežno prstima po ivici utapkati da ne bi iscureo nadev.

8. Premazati jednu stranu gozleme uljem i peći u tiganju na umerenoj temperaturi dok ne dobije zlatno-žutu boju.

9. Okrenuti gozlemu, premazati je uljem i peći drugu stranu dok ne porumeni i postane hrskava.

10. Pečene gozleme iseći na četvrtine i servirati ih tople sa kriškama limuna.

11. Ovde možete videti kako to rade u Turskoj.

12. Testo možete napraviti i bez kvasca. ali mi volimo da se malo oseća debljina testa a i lakše je za razvlačenje jufke. Ko ima pizza pekač, može gozleme peći u njemu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Nutritivne vrednosti:

Broj osoba

0

Autor:

jafi

Sastojci

    • 500 g mekog brašna
    • 10 g svežeg kvasca
    • malo soli
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 300 g svežeg spanaća
    • 2 glavice mladog crnog luka
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 200 g sira