Toggle Navigation

 

Bakina popara

Kajmak je mlečni proizvod mekog, kremastog sastava i blagog kiselog ukusa. Nastaje kao sloj ili kora koja se stvara na površini mleka fermentacijom mlečne masti, uz izraženo učešće proteina. Po stepenu zrelosti kajmak se deli na mlad i zreo kajmak. Kod mladog kajmaka mlečna mast je u većoj meri u svom sopstvenom obliku, dok zreo kajmak postepeno eliminiše vodu i proteine, te preovladava sama mlečna mast.

Priprema

U šerpu sipati mleko i malo vode i zagrejati.

Dodati u mleko usitnjen mladi sir i kajmak, promešati, a zatim staviti i suvi hleb isečen na kocke.

Promešati i kuvati dok hleb ne upije tečnost.

Poparu posoliti i ponovo dobro promešati.

Bakinu poparu servirati uz kriške paradajza.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 435 g

Energetska vrednost porcije - 620 kcal

Natrijum - 1240 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 58 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 78 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 217.5 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Natrijum - 620 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 29 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g suvog hleba
    • 300 ml mleka
    • 150 g mladog sira
    • 100 g kajmaka
    • so
    • 4 paradajza
Ključne reči:
suvi hleb mleko mladi sir kajmak