Toggle Navigation

 

Bruskete edamer

U ovom obroku je zastupljenost zasićenih masnih kiselina, koje imaju aterogeni efekat, iznad preporučenih vrednosti. Osobe koje vode računa o unosu masnoća bi trebalo da punomasni sir zamene nekim od sireva proizvedenih od obranog mleka.

Priprema

U dublju činiju iseći paradajz i beli luk na kockice, dodati bosiljak, biber i so.

Promešati, rasporediti na tost, narendati edamer i staviti u tepsiju.

Kratko zapeći u zagrejanoj rerni 10-ak minuta, na 200*C.

Tople bruskete servirati na tanjir i poslužiti uz sok od pomorandže.

 

Brusketa, originalno italijansko predjelo, zapravo je kriška domaćeg, prepečenog hleba (nikako svežeg) na koji se stavi malo belog luka i devičanskog maslinovog ulja, dok se ostali sastojci kombinuju prema inspiraciji, a najčešće se dodaju paradajz, mocarela i bosiljak. Bruskete se zatim zagreju u rerni 5-10 minuta i serviraju tople.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 365 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Natrijum - 380 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 27 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 182.5 g

Energetska vrednost porcije - 155 kcal

Natrijum - 190 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 13.5 mg

Belančevine - 6.5 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 8 kriški tosta
    • 400 g paradajza
    • 2 cena belog luka
    • 120 g sira edamera
    • bosiljak
    • biber
    • so
    • 800 ml soka od pomorandže
Ključne reči:
paradajz edamer bosiljak tost