Toggle Navigation

 

Dižon salata sa prepeličijim jajima

Zahvaljujući izuzetno maloj energetskoj vrednosti i velikom sadržaju vode, zelena salata je namirnica velike hranljive vrednosti. Posebno se ističe sadržaj vitamina A, vitamina K, folata, vitamina C i dijetnih vlakana. Zelena salata se najčešće koristi kao sveža, u različitim salatama i sendvičima. Najbolja je kada se koristi neposredno nakon nabavke. Ukoliko treba da odložite salatu, neopranu čuvajte u perforiranoj vreći u frižideru najviše 3 do četiri dana. Uvele listove odstranite pre upotrebe.

Plativoo
Priprema

Jaja prepelice obariti i prohladiti.

Tost iseći na kockice, prepržiti na puteru i ostaviti da se krutoni ohlade.

U činiju staviti ulje od semenki grožđa, sok od limete, kašičicu dižon senfa, zatim posoliti i pobiberiti i promešati vinegret (preliv za salatu).

Preostali dižon senf pomešati sa majonezom.

Zelene salate-hrastov list i lolo roso iscepkati i staviti na tanjir.

Preko salate staviti prepeličija jaja isečena na polovine, premazati ih mešavinom dižona i majoneza, staviti malo kavijara, dodati krutone i na kraju preliti vinegretom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 350 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 668 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 55 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 229 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 334 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 27.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 114.5 mg

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 6.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 13.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 glavica salate hrastov list
    • 1 glavica salate lolo roso
    • 100 g majoneza
    • 50 g dižon senfa
    • 10 g putera
    • 3 kašike ulja od semenki grožda
    • 50 g kavijara
    • 1 limeta
    • so
    • biber
    • 10 komada prepeličjih jaja
    • tost hleb