Toggle Navigation

 

Paradajz salata

Novija istraživanja su pokazala da kukuruz šećerac postupkom konzervisanja ne gubi vrednost, već upravo suprotno. Postupak pasterizacije povećava ukupnu antioksidativnu aktivnost i nivo bioaktivnih fenola. Pre upotrebe zrna operite pod mlazom mlake vode.

Priprema

Paradajz iseći na kriške i poređati na tanjir. 

Preko njega narendati feta sir, posuti kukuruzom šećercem i sitno sečenim peršunovim listom.

Paradajz salatu servirati uz krišku crnog hleba i sok od grejpfruta.

 

Iako je ovo odlično izbalansiran obrok, sa uravnoteženim odnosom masti, belančevina i ugljenih hidrata, količina zasićenih masti je iznad preporučenih vrednosti, pa osobe koje moraju da vode računa o njihovom unosu umesto feta sira mogu da upotrebe mlad posni sir.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 540 g

Energetska vrednost porcije - 520 kcal

Natrijum - 1485 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 56 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 74 g

Ugljeni hidrati (%) - 56 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 270 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 742.5 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 28 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g paradajza
    • 250 g feta sira
    • 200 g kukuruza šećerca
    • peršunov list
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml soka od grejpfruta