Toggle Navigation

 

Planinski doručak

Smatra se da su kozje mleko i proizvodi od njega zdravstveno bolji proizvod od drugih vrsta. Jačaju imunitet, značajni su za obnovu i izgradnju kostiju, preporučuju se u prevenciji i terapiji oboljenja jetre, osteoporoze, povišenog holesterola i krvnog pritiska, upalnih procesa, te za poboljšanje rada bubrega. Domaći kozji sir proizvodi se u dva osnovna tipa: beli meki sir i polutvrdi sir.

Priprema

Koziji sir iseći na kriške i kratko grilovati (da se ne bi rastopio) na maslinovom ulju.

Na svaku krišku hleba ređati rukolu, grilovani koziji sir i čeri paradajz.

Sendviče servirati na tanjir i poslužiti uz sok od jabuke.

 

Kada god možete, zamenite punomasni sir nekim od posnih sireva. Time ćete smanjiti ukupnu količinu masti u obroku i, što je takođe veoma značajno, količinu zasićenih masnih kiselina, za koje se zna da imaju štetno dejstvo na kardiovaskularni sistem.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 445 g

Energetska vrednost porcije - 675 kcal

Natrijum - 840 mg

Masti - 31 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 19 g

Holesterol - 78 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 70 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 222.5 g

Energetska vrednost porcije - 337.5 kcal

Natrijum - 420 mg

Masti - 15.5 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 9.5 g

Holesterol - 39 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g ražanog hleba
    • 300 g kozijeg sira
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 200 g čeri paradajza
    • 50 g rukole
    • 800 ml soka od jabuke