Toggle Navigation

 

Punjeni paradajz sa tunjevinom

Za pripremu punjenog paradajza treba izabrati mesnat, tvrđi paradajz, pravilnog oblika, srednje veličine. Kada se izdubi središnji deo, treba ostaviti mesnati deo uz ljusku debljine oko pola centimetra. Nakon što se paradajz posoli, treba ga okrenuti otvorom na dole i poređati po upijajućem papiru. Kada se ocede, puniti pripremljenim nadevom.

Priprema

Paradajz preseći napola, izvaditi sredinu i iseći je na kockice.

Pleh podmazati maslinovim uljem i poređati paradajz.

Tunjevinu ocediti od masnoće, dodati sitno seckan beli luk, peršun i sredinu paradajza, te posoliti i pobiberiti.

Smesom napuniti izdubljen paradajz, posuti ga prezlom odgore i zapeći u rerni 10 minuta na 200*C.

Punjeni paradajz poslužiti uz krišku ražanog hleba i čašu jogurta.

 

Za sve koji vode računa o ukupnom unosu energije i masnoća, preporučuje se da se prilikom upotrebe konzervisane ribe dobro ocedi ulje ili da se koriste one vrste konzervisane ribe koje su pripremljene u slanom rastvoru umesto u ulju.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 550 g

Energetska vrednost porcije - 525 kcal

Natrijum - 800 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 61 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 275 g

Energetska vrednost porcije - 262.5 kcal

Natrijum - 400 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 30.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 kg paradajza
    • 3 cena belog luka
    • 240 g tunjevine
    • 2 supene kašike maslinovog ulja
    • prezle
    • peršun
    • 300 g raženog hleba
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak