Toggle Navigation

 

Salata od kelja i paradajza (posno)

Dekorativan, svetski poznat, zdrav-kelj je namirnica koja zaslužuje počasno mesto na trpezi. Jednom porcijom ovog povrća unećete u organizam 13 puta veću dozu vitamina K od one koja je neophodna na dnevnoj bazi.

Plativoo
Priprema

Kuvan i ohlađen kelj iseći na tračice i staviti u činiju.

Dodati isečen beli luk, paradajz i papriku, posoliti, pobiberiti i preliti maslinovim uljem i sokom od limuna.

Salatu promešati i servirati.

Poslužiti kao doručak ili kao prilog uz glavno jelo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 80 kcal

Natrijum - 133 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 65 g

Energetska vrednost porcije - 40 kcal

Natrijum - 66.5 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 4 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 glavica kuvanog i ohlađenog kelja
    • 300 g paradajza
    • 1 cen belog luka
    • 100 g paprike
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • sok od jednog limuna