Toggle Navigation

 

Zagine lepinje

Umerenost je jedno od osnovnih pravila zdrave ishrane. Uživajte u raznovrsnoj ishrani, ali neka vaše porcije budu razumne veličine. Bilo bi poželjno da povremeno proverite stanje svoje uhranjenosti računanjem indeksa telesne mase (BMI).

Priprema

Lepinje preseći na pola i svaku polovinu premazati puterom.

Zagrejati lepinje u rerni 6-7 minuta na 180*C.

Zagrejati ulje i jaja ispeći „na oko“.

Na zagrejane lepinje staviti po 2 lista slanine, listove zelene salate i jaje.

Servirati uz čeri paradajz i čokoladno mleko.

 

Zbog visokog sadržaja masti ne preporučuje se osobama koje iz zdravstvenih razloga moraju da vode računa o unosu masnoća.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 465 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 47 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 245 mg

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 410 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 232.5 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 23.5 mg

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 122.5 mg

Belančevine - 11.5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 205 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 2 lepinje
    • 120 g zelene salate
    • 60 g slanine
    • 4 jaja
    • 20 g putera
    • 2 kašike ulja
    • 200 g čeri paradajza
    • 800 ml čokoladnog mleka