Toggle Navigation

 

Pirinač sa šampinjonima i pečenicom

Rižoto je jelo koje se pravi od pirinča i priloga, najčešće školjki, rakova, pečuraka, povrća ili mesa. Za pripremu rižota, pirinač se mora obavezno prvo propržiti na vrelom ulju ili maslacu, a ukoliko se samo kuva na vodi ili u drugoj tečnosti, to je pilav.

Priprema

Na zagrejanom maslinovom ulju kratko propržiti isečene šampinjone i iseckanu pečenicu. Staviti sastojke u ekspres lonac, dodati pirinač (na 1 mericu pirinča ide 3 merice vode), uključiti funkciju RICE na 8 minuta i aparat če nakon pet sekundi početi da kuva. Nakon isteka vremena kuvanja aparat će zapištati i tad okrenete sigurnosni ventil na suprotnu stranu. Para će istog momenta početi da izlazi napolje i kad prestane može da se skine poklopac sa aparata. Ili ostavite da se aparat skroz ohladi i tad će automatski moći da se skine poklopac. Tada uliti biljnu pavlaku, začiniti, uključiti funkciju HEAT NO COVER i kratkim kuvanjem zgusnuti jelo. Servirati jelo i posut listićima parmezana.   

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 330 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Natrijum - 1145 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 51 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 165 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 572.5 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Ugljeni hidrati - 25.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 150 g pirinča
    • 500 ml vode
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 200 g sok od jedne limete
    • 150 g pečenice
    • peršunov list
    • 250 ml pavlake za kuvanje
    • 60 g parmezana u komadu
    • turmarika
    • so
    • biber